Tuin Tips

Madeliefjes planten en verzorgen - zo is het gedaan

Madeliefjes planten en verzorgen - zo is het gedaanWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Margrieten behoren tot de klassiekers onder balkon- en terrasplanten. Hier zijn onze tips over het planten en verzorgen van madeliefjes.

Marguerites zijn relatief gemakkelijk te verzorgen

In veel wilde bloemenweiden komt de zwerver in de zomer de witte margriet (de zogenaamde weidemadelief) tegen, die nu is gekweekt voor verschillende kruidachtige bedden in verschillende ondersoorten.

Tegenwoordig zijn madeliefjes daarom niet alleen verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren (geel, roze, rood, violet), maar ook in gevulde vorm in tuincentra onder de verzamelnaam struik madeliefjes aangeboden.

Tip:

Margrietbomen (tot 150 centimeter hoog) zijn bijzonder decoratief voor het terras en de ingang. U moet deze bomen echter absoluut tegen de wind beschermen, anders bestaat het risico dat de stam afbreekt!

Plant madeliefjes

Een conventionele madeliefjeboom wordt gemiddeld tot 80 centimeter hoog. Het is relatief gemakkelijk te onderhouden en bloeit van de lente tot de herfst (mei tot oktober).

Wanneer u een madeliefje plant, moet u er echter rekening mee houden dat het altijd de voorkeur geeft aan een heldere locatie en een voedingsrijke grond. Je kunt dit ook verbeteren door regelmatig compost en / of dierlijke mest op te nemen.

Als alternatief voor de gekochte margariteboom kun je ook madeliefjeszaden kopen en ze zelf in de bloembedden laten groeien. Zaaien in de bloembed moet plaatsvinden vanaf mei, in de vensterpot vanaf maart. Het madeliefjezaad kan ook prachtig worden verdeeld in bloemenweiden.

Als het madeliefje tevreden is met zijn nieuwe locatie, verspreidt het zich in alle richtingen, wat is de reden waarom je het in de herfst opnieuw kunt vermenigvuldigen door het te delen of het op een andere locatie te gebruiken.

Tip:

Margrieten zijn absoluut sociaal, ze kunnen het heel goed vinden met alle andere margrieten in de directe omgeving. Of ze geven een kleurrijk natuurlijk spektakel in het gezelschap van papavers, lupines, flox, duizendblad, enz. Marguerites zijn ook ideaal als snijbloemen voor de vaas.

Madeliefjes verzorgen

»Bezuinigen:

In juli (direct na de eerste hoofdbloei) kan een royale snoei op de struik helpen om een ​​nieuwe, volle bloei te bereiken. Je hoeft alleen maar het madeliefje terug te snijden tot ongeveer 1/3. In de herfst moet u het vervaagde madeliefje vervolgens volledig terugsnijden.

"Bemesting:

Bovendien ontvangt de madeliefjesvorm een ​​regelmatige bemesting - van mei tot augustus ongeveer een keer per maand, indien nodig ook bemesten met volledige bemesting.

»Watermadeliefjes:

Je moet madeliefjes regelmatig water geven tijdens lange droge periodes en ook in de emmer (ochtend en avond). Wateroverlast moet u echter absoluut vermijden!

Madeliefjes schijnen met de zon op het terras

»Bescherming in de winter:

Frost houdt niet van de bucket marguerite, daarom moet je vanaf oktober in een vorstvrije maar lichte kamer de winter doorbrengen. Tijdens de winterfase moet u er ook voor zorgen dat de kluit van de kuipplant niet uitdroogt.

Zelfs winterharde madeliefjes worden nu aangeboden voor buiten, die gemakkelijk buiten kunnen blijven in de winter. Je moet ze echter nog steeds bedekken of beschermen met kreupelhout of een tuinvlies!

»Bestrijding van schimmelinfecties:

Als het madeliefje wordt aangevallen door schimmels, is het het beste om radicaal terug te dringen. In de regel ontspruit het dan weer gezond. Als je de schimmelinfectie echter al in een vroeg stadium herkent, helpt een puur organische sproeikuur vaak, zoals bij een veldtaart met paardenstaart.

U bent wellicht ook geïnteresseerd in:

»2 verzorgingstips voor balkonplanten
»Overwinterende terrasplanten - 3 tips


Video: Ecotuintip 29: Bloemen planten in gras (Augustus 2022).