Tuin Tips

Vermenigvuldig perziken met hun eigen zaden

Vermenigvuldig perziken met hun eigen zadenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Een perzikboom vermenigvuldigen met je eigen zaden klinkt in het begin heel moeilijk. Maar dat is het niet. Met een beetje geduld zul je ook slagen.

Echte perziken worden het best gekweekt -

Planten kunnen zelden worden gekweekt uit appel-, kersen- en perenzaden, die later ook mooie en eetbare vruchten dragen. Hier heb je een professionele hand nodig om een ​​mooie en dragende boom uit een kleine shoot te trekken. De perzik is echter niet zo veeleisend. Voor hobbytuiniers heeft het doorslaggevende voordeel dat het een zelfvruchtbaar gewas is. Een perzikboom draagt ​​daarom vaak vruchten die voortkomen uit zelfbestuiving. Alleen het genetische materiaal van de moederplant wordt overgedragen. Bijen bestuiven het stuifmeel echter alleen als er een aangrenzende perzikboom is.

Terwijl peren, zoete kersen en appels bestuiving vereisen door stuifmeel van een andere variëteit, kan de perzik veel gemakkelijker aan de vrucht worden gestimuleerd.

Vereisten voor goed succes

Als je perzikpitten van fruit uit de supermarkt in de grond legt, krijg je zeer waarschijnlijk alleen kleine plantjes die altijd een beetje nietig blijven. Als je een echte perzikboom wilt kweken, heb je zogenaamde echte variëteiten nodig. Kernecht betekent dat de eigenschappen van de moederplant worden overgedragen op de zaailing. Nucleaire variëteiten omvatten:

  • Kernechter van het voorgebergte (late perzik / medium / sappig)
  • Proskauer (sappig zoet / zeer vorsthard / zelfvruchtbaar)
  • Naundorfer Kernechter (grote / sappige / rijke opbrengst)

Het zou dus een voordeel zijn als je al een perzikboom in de tuin had die opviel. Je zou dan de zaden meteen kunnen nemen. Vraag anders gewoon in de buurt of iemand een perzikboom in de tuin heeft die zo goed is als het hart en haal dan wat fruit.

Vermenigvuldig perzik - hoe het werkt!

Om de korrels in een plant te trekken, moet je deze eerst stratificeren, d.w.z. onderwerpen aan een koudebehandeling. Concreet betekent dit dat je de perzikzaden in de winter in een doos met vochtig zand moet bewaren. Hetzij in de kelder of in de garage. Het is alleen belangrijk dat de temperatuur niet hoger wordt dan 7 ° C. Als alternatief kunt u de zaden in een koud frame bewaren. Deze gelaagdheid dient om het vermogen van de kernen om te ontkiemen te verbeteren.

Wanneer de lente komt, kun je de zaden in potten met de juiste teeltgrond zetten. Het is dan belangrijk dat u de grond altijd vochtig houdt. Je kunt de perzikzaden ook direct twee centimeter diep in de losse tuingrond planten. Een enigszins schaduwrijke plek in de tuin is de beste locatie.

Dit is hoe het werkt:


Video: Hoe verdubbel je jouw frambozen oogst. (Augustus 2022).