Tips & trucs

Boekweit - zaaien en oogsten

Boekweit - zaaien en oogstenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Boekweit is glutenvrij en daarom erg populair bij veel mensen. Leer hoe boekweit te planten en het vervolgens hier te verwerken.

Boekweit is glutenvrij

Boekweit is geen graansoort

Boekweit, dat tot een hoogte van ongeveer 60 centimeter groeit, is niet een van de granen, zoals vaak ten onrechte wordt aangenomen, maar een van de sterk bloeiende duizendknoopplanten. Zelfs als het op dezelfde manier wordt gezaaid en geoogst als graan in de belangrijkste teeltgebieden. Hieronder leggen we uit hoe u boekweit zelf kunt kweken, oogsten en verwerken.

"zaaien

In de tuin kunt u het zeer gemakkelijk te onderhouden boekweit alleen in het voorjaar (eind mei, na de ijzige dagen) zaaien in voorbereide rijen zaden en een beetje water geven. Dan heeft het geen bemesting of speciale gewasbescherming nodig, het groeit praktisch alleen en extreem snel. Boekweit kan zich echter alleen ontwikkelen door insectenbemesting. Dat is echter wat moeilijk vanwege een sterke bloemontwikkeling. Dit betekent dat niet alle bloemen door bijen kunnen worden bevrucht.

"oogst

Boekweit kan binnen maximaal drie maanden worden geoogst. Het handmatig oogsten is echter een beetje vervelend omdat niet alle granen tegelijkertijd rijpen. Het is daarom ideaal om te wachten op een oogsttijd wanneer minstens 3/4 van de korrels zijn gerijpt.

"Veredeling

Boekweit moet meestal naar de molen worden gebracht, waar het eerst wordt geschild en vervolgens wordt gemalen. Dit werk kan echter ook eenvoudig worden gedaan met een huishoudelijke graanmolen. Je kunt dan onder meer het hoogwaardige, glutenvrije boekweitmeel gebruiken om pasta en grutten van te maken. Boekweitpannenkoeken en boekweitpap voor peuters zijn ook erg populair.

By the way: De boekweitkorrels, die veel eiwitten bevatten, kunnen zelfs worden vergeleken met hoogwaardige dierlijke eiwitten, zoals recent onderzoek van de TU München-Weihenstephan heeft aangetoond.


Video: Boekweit dorsen, even uitleggen wat de machine gaat doet! (Augustus 2022).