Tuin Tips

Appels hebben slechte plekken - vecht en voorkom Monilia-rot

Appels hebben slechte plekken - vecht en voorkom Monilia-rotWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Als de appels al aan de bomen rotten, is dit natuurlijk een grote teleurstelling voor elke hobbytuinier, omdat deze vruchten niet langer geschikt zijn om te oogsten.

Monilia fruitrot maakt appels beschimmeld

In de meest voorkomende gevallen is de oorzaak een boomschimmel die de vrucht bederft. Het is de zogenaamde Monilia-fruitrot die wordt overgedragen door de boomschimmel genaamd Monilia fructigena. De schimmel doordringt de vrucht door kleine verwondingen. Alleen een korstje of de schade aan de schil door wespen is genoeg voor de schimmel om onheil in de vrucht te veroorzaken. Brede bruine rotte vlekken worden begrensd door een witachtige en ringvormige paddestoelsporenafzetting en zijn de typische tekenen van schimmelaanval.

Vecht tegen Monilia Rot

Infectie met Monilia rot begint meestal bij planten en delen van planten die al zijn geïnfecteerd. Verwijder daarom alle foci van infectie regelmatig en zorgvuldig.

Stap 1:
Neem als preventieve maatregel in de winter de achtergebleven vruchten weg, de zogenaamde fruitmummies. Verzamel ook de gevallen appels. Deze vruchten worden vaak geïnfecteerd door de schimmel en de nieuwe scheuten raken tijdens de bloei besmet (overdracht door sporen).

Stap 2:
Bladeren van de aangetaste boom die op de grond staat, moeten ook grondig worden verwijderd. In dit geval moet de gebladerterecycling in de afvalbak eindigen, niet in de compost, zodat de schimmel zich niet langer in de tuin kan vermenigvuldigen.

Stap 3:
Snijd zieke scheuten terug in het hout ver onder de plaagplaats.

Voorkom Monilia fruitrot

Appelbomen op een zonnige weide - Het risico op infectie met de Monilia fruitrot kan al worden verminderd door het planten van appelbomen. Kies voor appelrassen waarvan de ervaring heeft aangetoond dat ze niet erg vatbaar zijn voor Monilia-fruitrot en plant ze op een zonnige en luchtige locatie. Dit verbetert de ventilatie en maakt sneldrogend na regenval mogelijk. Dit maakt schimmels over het algemeen moeilijker om de bomen te infecteren. Om deze reden wordt aanbevolen de boomtoppen regelmatig schoon te maken.

Tip: Zorg er echter voor dat u dergelijke snijmaatregelen niet neemt terwijl de bomen vrucht dragen. Anders kunnen de appels verbranden en gaan rotten.

Besteed aandacht aan een evenwichtige bemesting van uw appelbomen. Bovendien kunt u de weerstand van uw bomen verhogen met speciale plantversterkende middelen.

Omdat de schimmel het fruit kan binnendringen via beschadigde gebieden, moet u letsel en wonden zoveel mogelijk voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door ongedierte van appelbomen, zoals de appelomslag, of vogels. Om ze uit de buurt van uw fruit te houden, kunt u bijvoorbeeld vogelbeschermingsnetten aan uw bomen bevestigen.


Video: ACHTERVOLGD tijdens Halloween . De waarheid over KILLERCLOWNS (Augustus 2022).