Zorg

Vijver verliest water - capillaire vergrendeling kan helpen

Vijver verliest water - capillaire vergrendeling kan helpenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Het creëren van een tuinvijver is veel werk. Des te beter als alles klaar is. Maar wat als de vijver water verliest? Lekt de vijver?

Er kunnen verschillende redenen zijn voor waterverlies in de tuinvijver. Het meest voor de hand liggend is een lekkende vijverfolie. Een defect filtersysteem of een onjuist geïnstalleerde of zelfs ontbrekende capillaire vergrendeling kan ook veroorzaken dat uw vijver water verliest. Evenzo zult u rekening moeten houden met een dalend waterniveau in zeer warme maanden zonder veel neerslag, omdat veel water verdampt.

Om een ​​einde te maken aan onnodig waterverlies, is het eerste wat u moet doen precies weten wat het waterverlies veroorzaakt. Ga hiervoor als volgt te werk:

Capillair

Controleer de oever van de vijver. Als het moerassig is, is dit een zekere indicatie van het zogenaamde capillaire effect: het contact van water en oever is vergelijkbaar met een lont. Omdat de grond het water uit het zwembad trekt, net zoals een pit zou doen om de vloeistof in evenwicht te brengen. Een capillaire barrière biedt hier een remedie.

Tip: Zelfs als de vijverfolie slecht is geplaatst, werken deze plooien vaak als risers, waarbij het water dan boven het waterniveau komt en dus een verlies voor de vijver veroorzaakt.

Capillaire barrière

De capillaire barrière scheidt de vijver van zijn omgeving. Enerzijds voorkomt dit dat het water uit de vijver trekt. Tegelijkertijd voorkomt het ook dat grond of kunstmest in de vijver terechtkomt en overbemesting veroorzaakt.

Als u een capillaire barrière wilt instellen, hebt u bijvoorbeeld de volgende opties:

  • Platen van beton of hout als een capillaire barrière
  • Graven met grind
  • Rand van de vijver systeem
  • Bevestig de capillaire barrière op het terras

Platen van beton of hout als een capillaire barrière

De eenvoudigste manier om een ​​capillaire barrière op te zetten, is door betonnen of houten panelen rond de vijver te plaatsen en de vijverfolie eraan te bevestigen.

Graven met grind

Maak een 20 cm brede en diepe geul parallel rond de vijver. Bedek het vervolgens met vijverfolie en vul de geul met grind.

Tip: plan aan elke kant ongeveer 60 tot 80 centimeter meer voor de vijverfolie en snijd de overtollige folie alleen af ​​wanneer de vijver volledig is gevuld en het grind zich al in de geul bevindt.

Rand van de vijver systeem

In de handel kunt u plastic profielen per meter krijgen. Meestal zijn deze tussen de 14 en 20 centimeter hoog. Om een ​​dergelijk vijverrandsysteem te installeren, worden plastic palen op een afstand van 50 tot 60 centimeter rond de tuinvijver in de grond gehamerd en wordt de vijverriem eraan bevestigd met schroeven. Vervolgens bevestigt u de film alleen aan het vijverrandsysteem.

Bevestig de capillaire barrière op het terras

Als uw tuinvijver grenst aan uw terras, is het logisch om de capillaire barrière eraan te bevestigen. De eenvoudigste manier om dit te doen is op houten terrassen. Maak hiervoor de eerste rij terrasporties los en bevestig de vijverfolie eenvoudig aan een bestaand afdekpaneel. Trek hiervoor gewoon de film over de hoes. Schroef vervolgens het terrasbord weer op het deksel.

Tip: Als uw terras een helling heeft in de richting van de vijver, moet u een verhoogde rand maken door een geprofileerd hout waarover u de vijverfolie trekt.

Als u een terras met stenen platen heeft, moet u eerst de eerste laag platen verwijderen. Leg de film vervolgens op de tweede rij panelen. Wanneer de vijverfolie vrij is van rimpels, plaatst u de verwijderde platen terug op hun plaats. Op deze manier bevestigt u de film tussen de eerste twee rijen. Snijd vervolgens de overtollige film af zodat deze sluit met de stenen platen.

Beschadigd filtersysteem

Als het bankgedeelte droog is, moet u eerst het filtersysteem controleren. Omdat lekkende filtersystemen en defecte slangverbindingen de oorzaak kunnen zijn van het waterverlies. Om dit te doen, moet u de pompen uitschakelen en het waterniveau bewaken. Als dit constant blijft, is een fout in het filtersysteem zeer waarschijnlijk. U moet het systeem van dichtbij bekijken en defecte onderdelen vervangen.

Gebroken vijverfolie

Als u het filtersysteem ook als oorzaak kunt uitsluiten, is de kans groot dat de vijverfolie is gelekt. Om dit te controleren, moet u het waterniveau gedurende een langere periode controleren en het huidige waterniveau elke dag op de dia markeren. Als het water niet langer lijkt te zinken, weet je tenminste hoe hoog het gat is. Nu kunt u de vijverfolie scannen op zoek naar de schade.

Als u het lek kunt ontdekken, kunt u beginnen met het repareren van de vijverfolie. Om dit te doen, moet u het getroffen gebied eerst drogen en reinigen. Je kunt dan een royale patch uit de resterende film knippen en deze in het gat plakken.

Tip: Zorg er echter voor dat u de juiste lijm voor uw vijverfolie gebruikt.


Video: You Bet Your Life: Secret Word - Door Paper Fire (Augustus 2022).