Tuin Tips

Vaste planten snijden - ja of nee?

Vaste planten snijden - ja of nee?We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Moet je snoeien of niet? Er is geen algemeen ja of nee, maar er zijn twee tips om u te helpen beslissen.

Delphiniums verdragen snoeien -

Sommigen zeggen dat het knippen van struiken noodzakelijk is, anderen raden het af. Over het algemeen kunt u doen wat u maar wilt in uw tuin, maar een redelijk snoeien is zinvol voor de meeste struiken. Enerzijds voorkomt dit de ongecontroleerde overgroei en anderzijds bevordert het de tweede bloeifase. Houd deze twee tips in gedachten wanneer u de vaste planten snijdt.

❶ Snijd struiken in de zomer

Wanneer vaste planten zijn weggestorven, kunt u ze vol vertrouwen snijden. Aan de ene kant versterkt dit de vaste planten, aan de andere kant ontspruiten ze meestal weer en vormen een tweede bloei. Het snoeien voorkomt ook zelf zaaien. Begin met het knippen van de zomer zodra de meerderheid van de bloemen verdord is. De snede gaat over de breedte van een hand boven de grond. Geef de vaste plant een beetje kunstmest en geef water om de nieuwe groei van de scheuten te bevorderen. Dergelijke vaste planten zijn bijvoorbeeld de Delphinium, de Foxglove of de Cranesbill.

Snijd helemaal geen struiken om radicale open plekken in de tuin te voorkomen. De lintbloem, pampagras, hazelaar of kersenlaurier kunnen bijvoorbeeld stoppen.

❷ Snijd struiken in het voorjaar - vingers weg in de winter

Snijd vaste planten niet voor de winter. De vervaagde scheuten stoppen gewoon. Dit biedt de plant extra bescherming in het koude seizoen en ziet er meestal niet slecht uit. Dergelijke vaste planten zijn planten die in de herfst bloeien, zoals liatris, aconiet, dikke kip of asters en chrysanten. De snede wordt vervolgens gemaakt in het voorjaar.

Als je nog steeds in de herfst wilt knippen, kan dat, maar de planten zijn gevoeliger voor vorstschade. Het is daarom het beste om het goed met bladeren te bedekken, maar verwijder het dan tijdig in het voorjaar om rotting te voorkomen.


Video: Baardirissen delen - Groei & Bloei (Augustus 2022).