Tuin Tips

Planten beter bestand maken tegen koude - hoe het werkt

Planten beter bestand maken tegen koude - hoe het werktWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Gebruik meststoffen met een hoog kaliumgehalte

Als je je planten meer koudebestendig en dus geschikt voor de winter wilt maken, moet je ze in de herfst kunstmest met een hoog kaliumgehalte geven.

Kalium en zijn effecten
De reden is heel eenvoudig: kalium hoopt zich op in de vacuolen en verhoogt het zoutgehalte van de celsappen. De verhoogde zoutconcentratie maakt de plant minder gevoelig voor vorst. Het vriespunt is verlaagd. Maar dat is niet alles. Tegelijkertijd wordt de sapdruk in de wortels verhoogd. Hierdoor worden zowel gasuitwisseling als watertransport verbeterd. De functie van de zogenaamde opening van de bladeren is ook verbeterd. Als gevolg hiervan verdampt meer water en kan meer kooldioxide het plantenweefsel binnendringen voor fotosynthese.

Bemest niet alle planten
U moet echter niet al uw planten bemesten met een meststof met een hoog kaliumgehalte. Geef de planten alleen een dergelijke kaliummeststof, die ook gevoelig is voor bevriezing. Planten die problemen kunnen krijgen bij een temperatuur van -5 graden, moeten om veiligheidsredenen worden bemest. Het gazon accepteert ook dankbaar een kaliumbemesting. Vooral oudere planten bevatten van nature niet zoveel kalium als jonge planten. Daarom is het voor oudere planten erg belangrijk dat je ze in de winter van voldoende kalium voorziet.


Video: Hoe bescherm je je planten tegen vorst? Inpakken. (Augustus 2022).