Tuin Tips

Planten goed water geven - een paar tips

Planten goed water geven - een paar tipsWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Planten water geven klinkt heel gemakkelijk voor de leek. Wat zou er mis moeten gaan? Veel! Volg onze 7 tips voor correct gieten.

Geef geen water tijdens hete middag! -

Water is, net als planten, van vitaal belang voor planten. Je kunt het zonder een bepaalde hoeveelheid tijd doen, maar niet lang. Daarom is het belangrijk om planten regelmatig van water te voorzien. Nu denk je misschien, dan neem ik gewoon een gieter, draai de kraan open en geef de planten een flink deel van het koele water. Het is niet zo eenvoudig, tenzij je je geliefde planten wilt schaden. Of het nu in de tuin of op de vensterbank is, bij het bewateren van planten kunt u een paar fouten maken die u hopelijk niet meer zullen overkomen met de onderstaande tips.

Tip 1: Gelieve geen ijskoude douche!

Let op de watertemperatuur voordat u water geeft. Je planten water geven met te koud water zal ze alleen maar onnodig belasten. In het ergste geval wordt de groei geremd.

Idealiter moet de temperatuur van het irrigatiewater overeenkomen met de buitentemperatuur. Regenwater dat je in het regenton hebt verzameld, voldoet aan dit criterium en verdient de voorkeur boven ijskoud leidingwater of bronwater. Dit laatste kan worden gebruikt als je het van tevoren in een bakje verzamelt en wacht tot het is opgewarmd.

Tip 2: Giet niet in de brandende middagzon!

Beter water in de ochtend - De beste tijd om uw planten water te geven is in de vroege ochtend tussen 3 en 5 uur. Dus de nog koele vloer kan het water volledig absorberen. Water geven tijdens de hete middagzon zou leiden tot gedeeltelijke verdamping van het water. Bovendien kunnen druppels water op het gebladerte als een vergrootglas door de zon werken en tot brandwonden leiden.

Tip: Je kunt je planten ook 's avonds water geven als de zon niet meer zo sterk is. Houd er echter rekening mee dat de nog warme vloer een deel van het water laat verdampen.

Tip 3: Let op met potplanten!

In tegenstelling tot perkplanten moeten ze vaker in potten worden bewaterd. Dit komt omdat ze minder aarde hebben om het water op te slaan. Er is echter ook een risico op wateroverlast als u te veel water geeft. Het is het beste om voor elke watergift te testen hoe nat of droog de grond is.

Tip: De vingertest geeft geen indicatie hoeveel water nog beschikbaar is voor het wortelsysteem. Het is beter om de hele plant uit de pot te halen en het watergehalte direct bij de kluit te testen.

Tip 4: Het is beter om veel minder water te geven!

Hoor jij ook bij de mensen die de planten elke avond water geven? Je doet je planten geen plezier! Want als je alleen de vloer bevochtigt, verdampt het water zeer snel en kan het diep in de vloer doordringen. Het resultaat: de planten vormen hun wortels alleen dicht bij het aardoppervlak en drogen sneller op als u vergeet water te geven.

Het is daarom beter als u uw planten elke tweede of derde dag water geeft met veel water. Door dit te doen, geef je ze ontwijkend water en vormen ze hun wortels dieper onder de grond.

Tip 5: Vermijd water van bovenaf!

Water geven direct aan de kluit - uw planten water geven van boven heeft verschillende nadelen. Aan de ene kant vormen zich waterdruppels, wat kan leiden tot brandwonden in direct zonlicht of ook een schimmelaanval kan bevorderen. Aan de andere kant is het water minder in staat om de wortels door het gebladerte te bereiken, waardoor de plant het absorbeert. Geef daarom altijd direct water bij de kluit.

Tip 6: Geef de voorkeur aan een zachte straal!

Naast watertemperatuur en watervolume speelt de waterstraal ook een enorme rol. Een spray zou het water te veel verstrooien en bijgevolg ertoe leiden dat minder water de wortels bereikt. Een geconcentreerde straal direct op de kluit belooft meer succes. Zorg er echter voor dat u alleen een zachte waterstraal gebruikt.

Een te harde waterstraal zou de grond rond de plant eroderen en de gevoelige kluit blootleggen. Het kan ook gebeuren dat uw planten gewond raken door de harde waterstraal.

Tip 7: maak de grond los na het water geven!

Een losse grond kan het water beter vasthouden en bespaart u het ene of het andere water geven. Pak daarom de schoffel na elke gietbeurt en maak de grond een beetje los. Je kunt trouwens ook vervelende onkruiden verwijderen.

Overzicht

Goed gieten is geen wetenschap. We hebben de individuele informatie voor u weer kort samengevat:


Video: Zo geef jij je planten nooit meer per ongeluk teveel water (Augustus 2022).