Tuin Tips

Rozen vermenigvuldigen zich met stekken

Rozen vermenigvuldigen zich met stekkenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De verspreiding van stekken is heel eenvoudig

Rozen kunnen zeer delicate planten zijn die moeilijk te vermenigvuldigen of te verfijnen zijn. Vooral de tuincentra hebben de neiging de planten te verfijnen. Maar er is ook een andere optie, namelijk dat Rozen vermenigvuldigen zich met stekken.

De verspreiding van stekken is echter veel gemakkelijker uit te voeren dan de verfijning. Deze methode is met name handig voor struikrozen, klimrozen of bodembedekkers.

De beste tijd om stekken te snijden is in de zomer van eind juni tot eind augustus. Roosscheuten met een vers vervaagde bloemhoofd worden geselecteerd.

Vermenigvuldig rozen met stekken in 6 stappen

  1. Snijd een scheut af met een vers vervaagde bloemhoofd. Plaats de snoeischaar recht ongeveer 3 millimeter onder het 5e oog. Trouwens: de bloemen worden naar beneden geteld.
  2. De vervaagde bloemenbeker wordt verwijderd met een snee net boven de bladeren eronder. Alleen de bovenste bladeren moeten overblijven (hier in de afbeelding uitgelegd).
  3. De grond moet los en humusrijk zijn. Voeg nooit compost toe, omdat dit kan leiden tot een slechte beworteling.
  4. Steek nu het stekje diep in de aarde, zodat alleen het resterende paar bladeren uit de aarde kijkt. Zorg ervoor dat u een plek voor het snijden kiest die alleen 's morgens door de zon wordt bereikt.
  5. Bedek nu het snijden met een lege weckpot. Een lege PET-waterfles doet hetzelfde. Snijd hiervoor de bodem van de fles af en boor een paar kleine gaten in de flessenhals. Plaats vervolgens de fles samen met het deksel over het snijden.
  6. Uiteindelijk moet het snijden regelmatig worden bewaterd. De aarde mag niet te vochtig of te droog zijn. Als je potten als kas gebruikt, moet je ze zo nu en dan verhogen om de stekken te beluchten zodat ze niet rotten.

➤ Vergeet niet dat het lang duurt voordat het stekje goed is geworteld. Daarom moet het pas op zijn vroegst volgend jaar naar de definitieve locatie worden getransplanteerd. Zelfs als de roos veel scheuten vertoont, zijn de wortels nog steeds erg zwak.


Video: Rozen stekken planten kweken snoeien (Augustus 2022).