Aanbiedingen

Houten vloeren onderhouden - hoe het goed te doen

Houten vloeren onderhouden - hoe het goed te doenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Zolang een houten terras niet is bedekt, wordt het voortdurend blootgesteld aan een breed scala aan weersomstandigheden. Dat is de reden waarom het belangrijkste hier goede reiniging en verzorging is.

Terrasolie beschermt tegen weersinvloeden en vergrijzing

Hout is bijzonder kwetsbaar en heeft de nodige zorg nodig, zodat het terras er zelfs na jaren aantrekkelijk uitziet. UV-straling maakt het hout bijvoorbeeld broos en bleekt het. Vocht daarentegen penetreert de vezels en zorgt ervoor dat ze opzwellen. Daarom moet u er bij het kiezen van een houten terras op letten dat het ook een zekere hoeveelheid onderhoud vergt.

Reinig het houten terras goed

Voordat de daadwerkelijke onderhoudsmaatregelen beginnen, moet u natuurlijk vuil van het hout verwijderen. Het is belangrijk op te merken dat reinigingsmiddelen die zuur bevatten nooit mogen worden gebruikt om de planken te reinigen, omdat deze het hout zouden aantasten. Een eenvoudig zeepwater is voldoende. Reinig het terras eenvoudig met een borstel en de alkali en het zal grondig schoon zijn. U kunt het terras ook schoonmaken met een hogedrukreiniger. Je moet dit niet teveel instellen. Leestip: Reinig het terras vrijwel zonder chemicaliën: verwijder natuurlijk de groene bekleding enz

U kunt ook speciale reinigingsmiddelen vinden voor bepaalde houtsoorten. Het is echter heel belangrijk dat het hout een paar dagen volledig kan drogen voordat u de verzorgingsproducten gaat gebruiken. Kies dus altijd een goede weerfase voor het schoonmaken van het terras dat meerdere dagen duurt en waarin geen regen te zien is.

Het houten terras goed onderhouden

Hout vervaagt na verloop van tijd, dus vroeg of laat wordt het grijs. Als u van dit uiterlijk houdt, kunt u het doen zonder complexe onderhoudsprocedures. Houd er echter altijd rekening mee dat de verzorging niet alleen de natuurlijke tint van het hout behoudt, maar ook beschermt tegen schimmel, aantasting door insecten en bederf. Goed onderhoud verlengt ook de levensduur van het hout. Houd bij het verzorgen altijd rekening met het volgende:

»Kies tropisch hout bij het leggen:

Als u de onderhoudsinspanning zo laag mogelijk wilt houden, kies dan voor tropisch hout bij het leggen van het terras. Deze zijn veel harder en resistenter. Het is ook voldoende om van tijd tot tijd olie op het terras aan te brengen. Een speciaal glazuur is in dit geval niet nodig.

»Behandel het terras met olie na het leggen:

Direct na het leggen van een houten terras is het raadzaam om de planken meteen te onderhouden. Om het hout vanaf het begin te beschermen tegen verwering en vergrijzing, is het het beste om het te behandelen met een speciale terrasolie (bijv. Hier verkrijgbaar). Dit behoudt ook de natuurlijke kleur en beschermt tegen UV-straling en vocht.

Deze olie is niet alleen verkrijgbaar in natuurlijk, maar in veel verschillende kleuren. U hoeft het alleen gelijkmatig aan te brengen met een brede borstel of een trekje. Belangrijk hier: de olie mag alleen worden aangebracht op volledig droog hout. Na twee dagen kunt u het terras opnieuw betreden.

»Eén keer per jaar schoon terras:

Naast deze eerste zorg is het raadzaam om zich eenmaal per jaar te wijden aan het grondige onderhoud van de houten vloerplanken. Nadat u het terras hebt schoongemaakt en het hout volledig is opgedroogd, kunt u het opnieuw behandelen met de speciale onderhoudsolie. De beste tijd om dit te doen is in het voorjaar nadat u het vuil uit de winterperiode hebt verwijderd.

Als het hout al grijs is, kan een speciaal verzorgingsproduct, ook wel degrainer genoemd, worden gebruikt (bijv. Hier verkrijgbaar). Gebruik een borstel om het degrainer op het gereinigde, droge hout aan te brengen en spoel het vervolgens opnieuw af met water. Na een paar minuten ziet u het effect.


Video: Parketvloer onderhouden tips (Augustus 2022).