Tuin Tips

Bestrijd schurft van appel - herken en behandel de schimmel

Bestrijd schurft van appel - herken en behandel de schimmelWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Appelschurft is een schimmelziekte aan de appelboom

Appelschurft kan wereldwijd voorkomen en is een bekende Schimmelziekte op de appelboom, De ziekte kan een groot probleem zijn, vooral bij het kweken van fruit. Als een boom is geïnfecteerd, kan een tweede snel worden geïnfecteerd.

Appelschurft komt vooral voor in de zomer wanneer er veel neerslag is. Zowel bladeren als vruchten vertonen dan de typische tekens, omdat ze vlekken krijgen in een matte olijfgroene kleur.

Bruine vlekken door appelschurft

Deze vlekken worden later bruin of zelfs zwart. De bladeren en de vruchten vallen dan voortijdig van de boom. Een speciaal kenmerk zijn de stervormige scheuren, die voornamelijk op de appels zelf voorkomen.

Het is niet de korst zelf die gevaarlijk is, maar de rottende ziekteverwekkers, die gemakkelijker bij de vrucht te krijgen zijn. Hierdoor kunnen de appels veel korter worden bewaard. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen en het fruit kan nog steeds worden gegeten.

Het risico op infecties is het grootst in het voorjaar.

Vecht tegen appelschurft

  1. Bladeren en vruchten die zijn geïnfecteerd met appelschurft moeten worden verzameld en vernietigd. Maar zeker niet op de composthoop.
  2. Om bladeren en scheuten goed te laten drogen, moet de boomtop worden gesneden.
  3. Soms is het onmogelijk om het gebruik van een schurftmiddel te vermijden, maar het gebruik van chemicaliën in de tuin moet zoveel mogelijk worden vermeden.