Zorg

Kook wortelen - stap voor stap uitgelegd

Kook wortelen - stap voor stap uitgelegdWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De conservering van groenten kan aanzienlijk worden verlengd door in te koken. Lees hier hoe u met name wortelen kunt koken.

Gekookte wortelen kunnen tot 12 maanden worden bewaard

U kunt nu bij ons veel soorten groenten en fruit kopen, zelfs in de wintermaanden. Als gevolg hiervan heeft koken een deel van zijn belang verloren, omdat het ook een bepaalde hoeveelheid werk vereist. Maar vooral in de winter smaakt een wortelsalade gemaakt van gekookte knollen bijzonder lekker.

Vooral als u wortels in uw eigen tuin kweekt, moet u ook omgaan met conservering door naar beneden te koken. In een stapsgewijze handleiding leggen we gedetailleerd uit hoe we kunnen koken.

Stapsgewijze instructies voor het inkoken van wortelen

Stap 1: wortels schoonmaken

Wanneer de wortels uit hun eigen tuin komen, hebben ze vaak veel vuil aan zich. Daarom worden ze eerst grondig schoongemaakt onder stromend water en vervolgens met een dunschiller uit de kom verwijderd. Verwijder de uiteinden en doe de wortels onmiddellijk in een kom met water. Zo blijft de mooie kleur behouden.

Stap 2: bereid metselaarpotten voor

Spoel de stenen potten zorgvuldig met heet water en houd de juiste afdichtringen bij de hand.

Stap 3: bereid wortelen voor

Haal de wortels uit het water en snijd ze in blokjes of plakjes, babywortels kunnen ook volledig worden ingekookt. Het is het beste om de wortels nog twee minuten te blancheren, dan houden ze langer. (Leestip: wortels blancheren - snel en gemakkelijk) Je kunt ze ook maximaal vijf minuten koken. In ieder geval moeten de groenten onmiddellijk worden geblust met koud water.

Stap 4: verwarm water

Je kunt koken in de oven in een waterbad of in een speciale steelpan. Je moet het water al voorverwarmen tot 80 graden.

Stap 5: giet wortelen in de weckpotten

Leg de geblancheerde wortels na het uitlekken in de voorbereide metselaarpotten. Nu wordt zout water gekookt en worden de gevulde glazen ermee gevuld. Laat echter ongeveer twee centimeter ruimte over aan de rand van de bril.

"Tip: Je kunt ook kokend water over de wortels gieten, dan een snufje zout toevoegen en de potten sluiten.

Stap 6: verhoog de watertemperatuur

Voordat u vervolgens de potten begint te sluiten, wordt de temperatuur van het water hoger ingesteld, zodat een temperatuur van 100 graden wordt bereikt om te koken. Het water moet in elk geval zo hoog zijn dat de glazen volledig bedekt zijn.

Stap 7: sluit de potten

Plaats na het vullen van de glazen potten de rubberen afdichtingen op de randen en sluit ze voorzichtig met het deksel.

Stap 8: duur van het koken

Hoe lang je de wortels kookt, hangt van verschillende factoren af. Met jonge wortels die je als geheel in de potten legt, moet je op een goede twee uur rekenen. Voor wortels in stukjes gesneden, is meestal ongeveer 90 minuten voldoende. Laat de glazen na het verstrijken van de tijd iets langer in het water staan. Haal hem er dan uit en leg er een handdoek over.

Hoewel de gekookte wortels een zeer lange houdbaarheid hebben, moet je ze binnen 12 maanden consumeren!


Video: Pureren, een luchtige puree maken - Allerhande (Augustus 2022).