Tuin Tips

Wintertuinmeubelen - verzorging en tips voor opslag

Wintertuinmeubelen - verzorging en tips voor opslagWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Vochtigheid en vorst hebben een negatieve invloed op het uiterlijk en de duurzaamheid van tuinmeubelen. Maak uw meubels winterbestendig zodat ze zelfs volgend jaar met een frisse glans kunnen schijnen.

Tuinmeubelen moeten worden beschermd tegen sneeuw en vorst

De kleurrijke bladeren vallen langzaam uit de boom, de lucht wordt koeler en de kinderen maken kastanjes en eikels - geen kwestie van de herfst. Het zal niet lang duren voordat de winter op de deur klopt. Beetje bij beetje is er veel te doen in de tuin om de tuin winterbestendig te maken. (Leestip: maak de tuin winterbestendig - kleine checklist)

Naast het harken van bladeren en het hagen van hagen, moet tuinmeubilair ook een veilige plek vinden om de winterslaap zonder schade te overleven. Vooral houten tuinmeubelen kunnen na verloop van tijd lelijk worden als ze tijdens de wintermaanden buiten worden achtergelaten. (Leestip: houten tuinmeubelen - 5 onderhoudstips).

Omdat tuinmeubilair niet goedkoop is, is het raadzaam om uw tuinmeubilair elk jaar weer- en windbestendig te maken zodat het niet beschadigd raakt.

inhoud

 • 1 Hibernate tuinmeubelen
  • 1.1 Tuinmeubelen van kunststof
  • 1.2 Houten tuinmeubelen
  • 1.3 Metalen tuinmeubelen
  • 1.4 Tuinmeubels gemaakt van polyrotan

Breng tuinmeubelen in winterslaap

Veel tuinmeubelen zijn nu winterbestendig, maar na een paar jaar kun je de winter letterlijk buiten zien. Je ziet er niet zo mooi uit als voorheen.

Over het algemeen van toepassing op alle tuinmeubelen:

 • droog bewaren
 • beschermen tegen UV-straling
 • zorg voor voldoende ventilatie
 • vorstvrij bewaren

Met de individuele materiaalsoorten zijn er ook enkele dingen om te overwegen!

Tuinmeubelen gemaakt van plastic

Tuinmeubelen van kunststof zijn veel gemakkelijker te onderhouden en op te slaan dan meubelen van hout. Het is voldoende om het oppervlak van vuil, spinnen en vliegen te reinigen met een handbezem of een vochtige doek voor het overwinteren. Hardnekkig vuil kan eenvoudig worden verwijderd met een reinigingssteen. In tegenstelling tot schuurmelk is dit niet zo grof, zodat het oppervlak van uw meubels niet wordt aangetast. (»Tips en opmerkingen over de toepassing van de reinigingssteen)

»Opmerking: Een reinigingssteen verwijdert niet alleen onhandelbaar vuil, maar geeft het meubilair ook een stralende glans.

Na een korte onderhoudsbeurt en voldoende droogtijd kunt u de tafels en stoelen in de kelder of in een berging plaatsen. Extra bedekking is niet absoluut noodzakelijk.

✘ Aandacht: Bewaar plastic meubels niet buitenshuis in de winter, omdat de kou scheuren veroorzaakt waarin zich vuil ophoopt.

Tuinmeubels gemaakt van hout

Houten tuinmeubelen zien er indrukwekkend uit en stralen veel charme uit. Om de charme te behouden, heeft het meubilair een extra dosis zorg nodig. Er zijn ook enkele dingen waarmee u rekening moet houden bij het bewaren.

Hout reageert zeer gevoelig op de verschillende weersomstandigheden. Te veel vocht en kou maken het hout lelijk. Zelfs schimmel verspreidt zich snel naar houten tuinmeubelen.

Reiniging en onderhoud van houten tuinmeubelen

Voordat u uw tuinmeubels opslaat, moet u deze voorzien van een beschermend glazuur of een speciale olie. Dit impregneert het meubilair en maakt het elastischer. Om de coating optimaal te laten werken, moet het houten meubilair vooraf grondig worden gereinigd. Hiervoor zijn eenvoudig warm water of speciale reinigingsmiddelen, die u kunt vinden in drogisterijen of goed gevulde bouwmarkten, geschikt.

In de tussentijd bestaat het houten tuinmeubilair vaak uit hoogwaardig teak of eucalyptus. Deze bevatten veel olie en laten weinig of geen vocht in het hout achter. Om dit te doen, moet u dit tuinmeubel maximaal drie keer per jaar coaten met een speciale teakolie of hardhoutolie, zodat deze voordelen permanent behouden blijven.

»Tips voor het reinigen van teakhouten meubels

Opslag van houten tuinmeubelen

➤ MIJN AANBEVELING

Ademende hoezen voor:

 • Tafels en stoelen
 • Hollywood schommels
 • strandstoelen
 • parasols
 • ook op aanvraag op maat gemaakt!

Zelfs als vocht niet in tuinmeubelen van hoogwaardig hout kan doordringen, moet u deze meubelstukken nooit onbeschermd in de winter achterlaten. Het is belangrijk dat u ze bedekt met speciale beschermende films. Let bij het kopen op kwaliteit. Bij goedkope dicounter-producten vormt zich vaak condensatie onder de kappen, die het hout aantast.

Meubels gemaakt van zacht zachthout moeten in een kamer worden bewaard. Dit meubel is kwetsbaar en kan gemakkelijk worden beschadigd als het wordt blootgesteld aan vocht en sterke temperatuurschommelingen. Het is ook belangrijk dat de opslagruimte niet te warm en droog is om scheuren in het hout te voorkomen.

Tuinmeubelen van metaal

Metalen tuinmeubelen zijn zeer gemakkelijk te hanteren als het gaat om onderhoud en opslag. Let er bij het reinigen echter op dat de verf niet barst. Op de lange termijn zijn dergelijke kleine scheuren vaak de boosdoeners voor roestvlekken.

Zolang de meubels geen barsten of afgebladderde plekken hebben, kunt u ze veilig buiten laten. Je hoeft ze niet per se extra te dekken. Hetzelfde geldt ook voor meubels van aluminium en roestvrij staal. Als u al kleine scheuren ziet, moet u deze zeker voor de winter repareren en het meubilair indien nodig binnenshuis opslaan.

Tuin rotan meubels

Het tuinmeubilair gemaakt van polyrotan is erg populair vanwege het eenvoudige onderhoud en, natuurlijk, het visuele uiterlijk. (»Onderhoudsinstructies voor polyrotan) Zelfs bij opslag in de winter hoeft u zich geen zorgen te maken over het meubilair. De kunststof vlecht neemt geen vocht op en kan daarom zonder gevolgen een winter buiten overleven. Maar als u voldoende ruimte of opbergmogelijkheden heeft, kunt u het meubilair natuurlijk opslaan.

»Tip: Als u uw polyrattan-meubels in de winter in de schaduw opslaat, verlengt u de levensduur van de meubels. Te veel UV-straling beschadigt het materiaal na verloop van tijd. Een zeildoek kan hier ook helpen.

conclusie
Tuinmeubelen moeten regelmatig worden onderhouden, vooral voor de winter. Als je je aan de juiste opslag houdt, kun je het meubilair in de lente zonder beschadiging weer uit de slaapstand halen. Helaas hebben niet alle meubels een lange levensduur, zelfs als u er voor hebt gezorgd. Als u op zoek bent naar nieuw tuinmeubilair, moet u de brochure van de OBI-consultant eens nader bekijken. Hier vindt u de verschillende soorten materialen en hun voordelen optimaal gepresenteerd. Deze tips helpen u om uw nieuwe tuinmeubilair zeer snel te vinden.