Zorg

Wanneer is een pompoen rijp?

Wanneer is een pompoen rijp?We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Pompoenen kweken is op zichzelf niet zo moeilijk. Het lijkt voor de meeste mensen echter moeilijker te herkennen wanneer een pompoen rijp is. Hier zijn duidelijke tekenen van.

Geen groene vlekken? Dan is de pompoen rijp!

Pompoenplanten zijn erg populair in veel tuinen. Dit is niet verwonderlijk, omdat ze er goed uitzien en kunnen worden gebruikt om de meest heerlijke gerechten te toveren. Bijvoorbeeld de zeer populaire pompoensoep of het heerlijke pompoenbrood. Maar de groenten smaken ook erg gefrituurd en ingelegd. Pompoenen kunnen zelfs op de grill landen. Er zijn geen grenzen aan uw verbeelding tijdens het koken.

Het is ook niet zo moeilijk om zelf pompoenen te kweken. Hiervoor heb je zelfs geen extra bed nodig. Pompoenen gedijen immers zelfs op de compost. Probeer het gewoon eens, zelfs als u niet van pompoenen houdt. Omdat voor Halloween je kinderen zeker een pompoen willen snijden. Dan hoef je er geen extra te kopen.

Iedereen die pompoenen kweekt voor consumptie, is altijd blij dat je de pompoenen letterlijk kunt zien groeien. Maar wanneer is het eigenlijk genoeg van het goede? Op een gegeven moment moet de pompoen rijp zijn. En dat is precies het probleem waarmee veel leken altijd worden geconfronteerd. Ze weten gewoon niet wanneer de pompoen rijp is. Het is zo gemakkelijk te zien. Er zijn een paar unieke functies die dit aangeven.

Er zijn zomer en winter kalebassen

Pompoenen worden over het algemeen onderverdeeld in zomer- en winterpompoenen. De zomerpompoen wordt heel vroeg geoogst, zodat deze niet te vezelig wordt. Dit zijn ook de soorten planten die je meestal in de tuinen kunt zien. De winterpompoenen worden daarentegen iets later geoogst. Dienovereenkomstig loopt de oogstperiode van eind augustus tot laat in de herfst.

Dit is hoe je rijpe pompoenen herkent

Kenmerk nr. 1 - de kleur:

Een pompoen is altijd rijp als hij een rijke kleur heeft en er geen groene vlekken meer zijn. De schaal moet ook hard zijn en mag niet bezwijken onder druk. U hoeft niet op droge, lichte plekken te letten. Dit zijn slechts "vlekken". Donkere en zachte plekken rotten echter meestal.

Kenmerk nr. 2 - de stengel:

De stengel van een rijpe pompoen is altijd hard en houtachtig om te drogen. Het moet ook stevig aanvoelen. Als de stengel al zwaar bebost is, kunt u de pompoenen veilig oogsten.

belangrijk: De stengel mag niet ontbreken, anders droogt de pompoen uit en kan deze ook rot worden.

Kenmerk nr. 3 - de bladeren:

Als de bladeren van de pompoenplanten afsterven, is dit ook een teken dat de groenten rijp zijn. Ze sterven omdat ze de vruchten niet langer kunnen voeden.

Functie nr. 4 - Voer een kloptest uit:

Je kunt ook zien of je pompoenen rijp zijn door de zogenaamde tap-test. Klop gewoon op een pompoen. Klinkt het hol of klinkt het geklop? Dan is de pompoen rijp.

Belangrijk: oogst niet te laat!

Met het begin van de vorst is de oogsttijd van de pompoenen voorbij. Daarna moet je de pompoenen niet meer oogsten, omdat ze veel last hebben van de vorst.

Wanneer alle pompoenen worden geoogst, is het het beste om ze twee tot drie weken bij ongeveer 20 graden te laten rijpen. Dit is de enige manier waarop de pompoenen volledig rijp zijn en het beste smaken. Als u de pompoenen niet meteen wilt verwerken, hoeft u dat niet te doen, omdat pompoenen goed kunnen worden opgeslagen.